Tyxo.bg counter Камери в училище и…криза
Home Есе Камери в училище и…криза

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Камери в училище и…криза ПДФ Печат Е-мейл

Написано от: Ship
Виждали ли сте училище ошарено с графити? Ако не сте, елате да видите нашето. Всякакви картинки и надписи. От цели произведения на изкуството до нескопосни надписчета, та и неграмотни. То не всеки е научил английския, нищо че преди да научи българския, го почва.
Не ми е думата обаче за графитите, нито за езиците, а за камерите, дето кокорят всевиждащото си око навсякъде из училището, но точно когато трябва да видят, не виждат. Сградата е „окамерена” от всяка страна, коридорите също, даже пред тоалетните има, че там пушели „големите”. Защо някои си мислят, че там трябва да се крием, като можеш да си седнеш на пейките пред оградата на училището, не знам, ама така се говори.
Та всевиждащите камери, все не виждат, когато трябва. И сега не видели кой е рисувал и писал с графити, кога е станал този графомаратон. Във всеки случай цялата сграда грее от червени, жълти, зелени и всякакви цветове. Грее и чернее, защото графит -майсторите много обичат черния цвят, пак не знам защо, но така ми се струва по количеството чернилка.

Разбирам да не се разпознаят хората от качулки, шапки или други маскировки, но камерите не били включени. Защо, никой не ни обяснява, а и ние не питаме. Отдавна сме разбрали, че няма смисъл.


Преди време стана кражба в една от класните стаи в училищекамерите били спрени. Профилактика. Каква профилактика, не научихме, но и краденото не се намери. Всеки е длъжен да си пази вещите, едно време все камери ли са ги пазили!
Още по-преди време имаше сбиване и естествено всеки изкарваше другия виновен. Тогава пък „неадекватните действия”, така ги нарекоха, не били в периметъра на камерите. Много хора не повярваха на този аргумент по различни причини, но от друга страна да не би пък камерите да са спътници. Малък си им е периметъра, особено когато бащата на един от побойниците има голям периметър в града.
Не съм технически много грамотно лице, но ми се струва, че ако тези камери все така не си вършат работата, трябва да се сменят с по-кадърни. Сега заради тяхната некъдърност ще се почне едно разследване кой писал, кой не писал, кой кого видял или не видял и току - виж някой невинен изгоря, защото виновните все се измъкват някак си.
Училището ще го оправят, на мен даже май повече ми харесва такова шарено, че мазилката се беше поолющила малко.
Друга ми е сега грижата. Нали се говори, че на матурите ще има във всяка стая камери. Какво ще стане, ако и на тях нещо им се стесни периметъра или нещо друго им се случи. Казах това на един приятел, пък той ме погледна някак странно и рече:” Бе ти си луд човек! По-добре мисли какво ще стане, ако вземат да проработят както трябва.”
Замълчах си, може и да е прав, ама …нали пари се дават за тези камери…пък криза е…
 

 
XHTML and CSS.