Tyxo.bg counter Книга или компютър
Home Есе Книга или компютър

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Книга или компютър ПДФ Печат Е-мейл

От: Pepeliashka
Повод да напиша този материал, който трудно се осмелявам да нарека есе, ми даде едно интервю, което правиха с мен и няколко мои приятелки в градската библиотека. Не ни обясниха какъв е поводът за интервюто, но ни зададоха въпроса „Кое предпочитате – компютъра или книгата?”
Направо ме смаяха с този въпрос! Може ли да се избира между тези две толкова велики неща. Може на някого да му звучи пресилено думата „велики”, но за мен са такива и двете.
Откакто се помня, съм все с книгите и компютъра. Още не можех да чета, когато всяка вечер вземах книжките, които ми купуваха, и буквално с рев принуждавах баба или дядо да ми четат, докато заспя. Това стана в един момент традиция в дома ни и на шега ми викаха „Вземай си бибероните и да лягаш!”. И аз си вземах книжките, олепвах се до баба или дядо и отивахме да четем.
През деня пък дебнех някой да седне до компютъра и аз – веднага до него. Тази мишка така ме привличаше, че изпитвах невероятна радост, когато за миг някой я оставеше и можех да я хвана, да натискам бутоните и да имитирам, че и аз нещо правя на компютъра, който през онези ми годинки беше все още табу за мен.
Днес ми се струва невъзможно да избирам между книгите и компютъра, макар че да си призная, повече време прекарвам пред монитора. Но това не е, защото не ми се чете, а защото през учебно време ми трябва много информация по различни предмети. И с приятелите си чатя, то се знае, защото ако почнем да си говорим на скайпа, баба започва така усилено да чисти в моята стая, че чак ще излиже всичко. Трябвало да внимава, била съм вече мома за „задиряне”. Много смешна дума ми се струва тази, но я чувам напоследък често.Да се върна на темата. Книгите според мен са нещо различно, на тях гледам като на голямо удоволствие. Изтягаш се на дивана и се отнасяш на друго място, в друга вселена (чета фантастика), виждаш странни същества, трепериш дали ще победи землянина или онова проклето хлъзгаво човече. Не всички извънземни са лоши, разбира се, има и добронамерени. Правих опити да чета книгите на мама, тя даже често подсмърча, докато чете. Видяха ми се някак блюдкави, може би не ги разбирам, но все едни интриги, все едни оплетени ситуации, които по някакво чудо се разплитат накрая. Приличат ми на сериалите, които гледа баба по телевизията.
Според мен компютърът е средство да получавам информация, да общувам с хората, а когато порасна, най-вероятно ще върша и работа с негова помощ. А книгите са начин да се усамотя, да се отдалеча някак от ежедневието си, да си мечтая за пътешествия и за други неща, за каквито чета. Това казах и на журналистката и представете си, тя ми каза, че компютърът е вреден, можело да ме хване някаква компютърна болест и затова трябва да предпочитам книгите. Е съвсем се изумих, след като вече бях изумена от въпроса в началото. Знам, че не трябва да се стои пред компютъра с часове, учили сме това, но да се твърди, че е вреден компютърът, не мога да се съглася.
Като цяло смятам, че и книгите, и компютърът си имат място в нашия живот. Даже в много библиотеки вече има зала с компютри, поне в нашата е така, а и по филми съм гледала. И това не е случайно. Двете неща са еднакво полезни и аз си мисля, че не може да се пита „Книгата или компютъра?”, поне не могат да бъдат питани така сегашните деца. Знам, че се твърди, че не четем, но това не е точно така. Не чете някой, но и някой не ползва компютър. Някой пък и чете, и ползва компютър, и не иска да прави избор между двете, аз съм от тях.
А вие как мислите?
 

Обсъдете във форума

 
XHTML and CSS.