Tyxo.bg counter Прошката
Home Есе Прошката

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Прошката ПДФ Печат Е-мейл

Автор: Tedi                                         
Прошката е доверие, че повече няма да бъдеш наранен. Прошката е избор, който всеки е правил. Да простиш за грешката допусната от любим човек е много по-трудно, отколкото да простиш на непознат.
Всеки е прощавал за добро или за лошо. Простиш ли, ти надрастваш себе си и превъзмогваш собствените си грешки. Прощава този, който обича. Истинският приятел намира сила, за да ти прости, независимо колко е наранен. Много по-трудно е да таиш болката в себе си, отколкото да се освободиш от нея, като простиш. Човек, отказващ да прости, измъчва себе си заради постъпката на другия.


Но има и още - когато простим, ние облекчаваме чуждата болка от причиненото към нас огорчение, и все пак нашата болка остава. Когато този същия човек направи отново грешка, болката ще бъде още по-голяма. И тя няма да се дължи на стореното, а на това, че сме повярвали и първия път. За това е необходимо да видим действителността такава, каквато е още в началото.
Още от малки сме чували фразата „Да грешиш е човешко”. Оттогава сме  виждали много грешки, наши и чужди. Завист, лъжа, измама са около нас през целия ни съзнателен живот. Хората обичат да отсъждат тези неща като неправилни, но не това е начинът. Трябва да се научим да прощаваме преди да съдим, защото забравяме откъде е тръгнало нашето съществуване от първородния грях. Този грях е потънал дълбоко в нас, станал е част от нас.
Грешката и прошката са две взаимно свързани неща. Обикновено когато чуем думата „грешка” се сещаме за присъда, наказание. Но преди да съдим, ние трябва да се научим да прощаваме.

 
XHTML and CSS.