Tyxo.bg counter Приятелството
Home Есе Приятелството

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Приятелството ПДФ Печат Е-мейл
Автор: Беланога
Колко е хубаво човек да има приятели. Приятелството е едно от най-хубавите неща според мен. Човек не може да остане самотник, няма да може да оцелее.
„Светът е оцелял, защото се е смял” – казват някои хора, но те питат ли се защо смехът е оцелял?! Аз мисля, че той се дължи на щастието, а то от своя страна на приятелството, но на истинското приятелство. Какво ли означава това? Хората трябва да са задружни, взаимно да се уважават и подкрепят. Приятелството се дължи и на взаимно уважение. Дори и когато са на различни мнения, приятелите, поне истинските, не държат да наложат своето. Защо? Все пак така може да се стигне до една истинска разправия и  едно другарство да се превърне в нетърпима вражда.
Истинските приятели знаят как да се подкрепят в тежки дни. Дори човек да е на края на силите си и около него да цари мрак, истинският приятел ще се озове на помощ. Той ще бъде малката искра във всяващия песимизъм мрак. Приятелите си помагат. Ако ги нямаше подкрепата и сътрудничеството, едва ли щеше да съществува хуманизмът, от който всеки се нуждае.
Естествено има хора, които не знаят какво е приятелство. Няма как човек да се държи ужасно със своите така наречени приятели и те да са му още другари. Ако има такива хора, които да търпят тази наглост, то те са без всякакво чувство на самоуважение. Дори и те самите не са искрени към ужасните си „приятели”.Това не е никакво приятелство!
Други така наречени „приятели” обичат винаги да налагат своето. Ако не е тяхното, то те започват да манипулират останалите. Това не е приятелство!
Друг тип хора обичат да дружат само с един човек. Той да бъде единствено под техен контрол и него да товарят с проблемите си. Това не е приятелство!
Случва се така, че понякога единият иска да промени другия, но търпящият сам позволява да загуби самоличността си. Това също не е приятелство!
Приятелството е прекрасно. То едва ли може да бъде сравнено с нещо. Ще е много полезно някои хора да научат какво е приятелство. Това няма да е полезно само за тях, а и за хората около тях.
 
XHTML and CSS.