Tyxo.bg counter Щастието
Home Есе Щастието

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Щастието ПДФ Печат Е-мейл
Автор: Kamelia
Щастие - само 6 букви, които придават на живота ни смисъл и го правят по-приятен. Щастието е относително понятие – всеки може да го получи по различни поводи. Само една малка усмивка от любим човек може да направи деня ни щастлив.
Всеки един от нас иска и се стреми към щастието. Надежда, че този ден ще бъде по-добър от предходния. Надежда, че една по една трудностите ще изчезват. И всеки ден, всеки един от нас се бори, опитвайки се да намери своето щастие. То е една усмивка, една прегръдка, целувка, ласка… Щастието е любов, нежност, приятелство; щастието е свобода. То е моментно, не може да си безкрайно щастлив, навсякъде и завинаги. Щастието няма причина и няма обяснение – то е човек, то е усещане, то е копнеж, то е спомен…
Щастието не е само един малък момент от нашия живот. То може да присъства във всеки един миг от съществуването ни, стига да го пуснем в сърцата си, да успеем да го съхраним и то може да остане винаги с нас. Когато човек е щастлив, той се чувства изпълнен с живот. Иска му се да изразходи цялата енергия, която кипи в гърдите му. В този момент за него не съществуват невъзможни неща, неща, които биха могли да го спрат.
Според  мен да се радваш на малките неща е ключът към щастието – така оценяваш уж дребните и елементарни радости, които понякога те правят много щастлив.
 
В днешно време явно всички мислят, че щом някой притежава милиони долари, скъпа кола и голяма къща, то той е най-щастливият човек на света. Но не в това се състои щастието. То не може да се купи с пари, не може да се докосне.  
Не бива да се предаваме в трудни моменти и да мислим, че щастието е „избягало” от нас. Ако в момент, когато си тъжен, изброиш всички неща, за които живееш, ако поне за миг се замислиш колко по-лошо може да е всичко, ще осъзнаеш колко голям щастливец си. Когато си тъжен, е достатъчно да преброиш онези неща, които дават смисъл на живота ти, а не си купил с пари. Тогава ще усетиш колко много щастие има около теб. Защото щастието не е в това, което имаш, а в това, на което се радваш. За да почувстваме щастието и да му се наслаждаваме, трябва да го открием в самите нас.
Няма нищо по-трагично и пагубно за душата от това човек да се затвори в себе си. По този начин той обрича своята душа на вечна тъмнина и няма как да усети и да познае щастието. Такива хора лесно се познават – това са мрачни, тъжни, дори злобни хора. Това са хора, неспособни да обичат, да прощават, хора, които не знаят какво е усмивка и още по-малко щастие. Тези хора не живеят, защото не умеят да се наслаждават на живота.
А такива хора се срещат все по-често...
НО…..има и усмихнати, весели, добри хора. Това са щастливите хора. Те виждат красота и доброта във всичко, дори и в най-малките и незначителни неща.
Когато човек е щастлив, той е добър!
Щастието…..просто една дума, толкова малка и в същото време достатъчно голяма, за да носи в себе си цялата красота и доброта на света!
 
XHTML and CSS.