Tyxo.bg counter Поклон пред теб, Апостоле!
Home Есе Поклон пред теб, Апостоле!

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Поклон пред теб, Апостоле! ПДФ Печат Е-мейл
  Автор: T. Stoianova  
Когато става дума за Апостола на българската свобода,  изразяваме възхищението и преклонението си към неговите мисли и действия чрез поклон.
Защо?
Възхищението е чувство, което не може да се опише с думи, защото разбираш какво е, едва след като вече си почувствал симпатия към мислите, постъпките, характера на хора, които ти се виждат велики.
Идеите на Васил Левски ми се струват толкова истински и велики. Въпреки че раста и научавам повече неща, все още се питам дали има някой, който да разбира напълно словата на този гений. Може би никога няма да ги разберем. Те са по-могъщи от обикновените думи и може би всеки, който се опита да разгадае тайната в словата на Апостола, се губи някъде из пространството на гениалността му и е безсилен.
Но все пак утре, вдругиден или дори днес някой може да успее да разбере посланието на Левски?! Тогава ще можем ли да наречем този човек ,,гений” или ,,равен” на Апостола? Не знам, аз съм просто едно дете, но мисля, че всеки човек е велик по свое му и не може да се сравнява с друг - никога няма да достигнем до нивото на другия, защото всеки от нас е различен и никога няма да видим свои двойници - хората сме неповторими - всеки един от нас. Затова пред всеки човек може да се стори поклон - защото е единствен.
Въпреки това Левски не само, че е неповторим като всеки човек, но е и забележителна личност, способна да сплоти хората за по-висша цел - свободата на отечеството.
Ние сме го издигнали до Бог, защото е посветил живота си на свободата (също като Христос своя в името на вярата), защото той е изрекъл онези думи:  ,,Ако печеля, печеля за цял народ - ако губя, губя само мене си!”.
Незабравими, минаващи през времето и пространството, за да не се забравят - защото те са вечни!
Левски е спасителят на народа, защото той събужда притихналата мъдрост: ,,Хората са равноправни!” и се опитва да осъществи висшето право на всеки човек - свободата, за да имат българите  едно по-светло, хубаво и справедливо утре: ,,Ще имаме едно знаме, на което ще пише: ,,Свята и чиста република”.
Левски е безсмъртен спомен в историята ни и винаги ще бъде. Сигурна съм, че много хора си задават въпроса: ,,Защо пътят на гениалността му свърши с черното бесило край София?”
И аз се питам това. Може би тази незаслужена смърт на Апостола е само стъпка към вечността? Възможно ли е да е загубил живота си, защото е бил твърде велик, мъдър и непоколебим в идеите си за човек?!
Някой ден ще разберем това, защото: ,,Времето е в нас и ние сме във времето.”
Поклон пред теб, Апостоле!
 
XHTML and CSS.