Tyxo.bg counter Имир, леденият великан
Home Легенди и Предания Имир, леденият великан

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Имир, леденият великан ПДФ Печат Е-мейл
Скандинавска легенда
Светът го нямало, имало черна бездна. На север от бездната – царството на студа, загърнато мъгла, а на юг – владенията на огъня. В царството на студа имало дванайсет реки, които потекли към черната бездна, но щом навлезли в нея, се превърнали в лед. Образувала се ледена грамада. Постепенно тя достигнала до царството на огъня и започнала да се топи. Искрите се смесили с разтапящия се лед и му вдъхнали живот. Големи водни капки се стичали надолу и от тях се родил великанът Имир – първото живо същество на света. От лявата му ръка се появили момче и момиче, а от левия крак – великан с шест глави. Родът на великаните започнал да расте. Те станали жестоки и коварни, като леда и пламъка, чиито деца били.
Заедно с тях от леда се родила кравата Аудумла, която също била огромна. От вимето й потекли реки от мляко, което пиели Имир и децата му.
Аудумла се хранела, като ближела солените ледени блокове и ги разтапяла с горещия си дъх, защото нямало трева. Един от тези блокове се стопил и от него се бог Бури, който бил много могъщ. Синът му Бор се оженил за великанката Бестла и децата им били богове: Один, Вили и Be.
Один, Вили и Be не харесали света, в който трябвало да живеят. Леденият великан Имир бил жесток тиранин. Боговете му се противопоставили и след тежки битки успели да го убият. Потекла кръвта на Имир и станал вселенски потоп. Всички се удавили, останал жив само великанът Бергелмир, внука на Имир. Той направил голяма лодка, в която се качил с жена си. Двамата продължили великанската раса, като се заселили в мразовита земя.


От тялото на убития Имир боговете Один, Вили и Be създали Земята. Около нея имало море, това била кръвта на Имир. Нарекли земята Митгард – Средната земя. От костите на Имир боговете направили планини, косата му пуснала корени, а те стъбла и листа, порасли  дърветата. Зъбите му станали скали, а мозъкът му – облаци.
От черепа на Имир боговете създали небето. Повдигнали го на четири колони, украсили със звезди. От най-голямата искра, която взели от царството на oгъня, създали Слънцето. После наредили редуването на дните и нощите, смяната на сезоните.
След като сътворили света, боговете решили да го населят с живи същества. От две дървета – ясен и елха – те създали мъж и жена. Един от боговете им вдъхнал живот, вторият ги дарил с разум, а третият им дал топлина и ги оцветил с цветовете на живота. Мъжа нарекли Аск, а жената – Ембла.
Один и братята му били справедливи. Помилвали някои великани, създали страната Йотунхейм и я дали на оцелелия великан Бергелмир и потомците му.
Така светът се състоял от три страни – Митгард, в която живеели хората, Азгард – страната на боговете, и Йотунхейм – страна на великаните.

 
XHTML and CSS.