Tyxo.bg counter Легенда за Петко войвода
Home Легенди и Предания Легенда за Петко войвода

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Легенда за Петко войвода ПДФ Печат Е-мейл
Народна легенда
Капитан Петко войвода станал много прочут и се разчуло между хората, че  куршум го не лови. Така било още от раждането му – куршум не го лови.  
Веднъж турците се гласили да нападнат едно село, но селяните научили и пратили човек при Петко войвода.
Капитан Петко рекъл на човека:
- Върви си сега и кажи на хората си, че трябва да направите един чувал на човек и да го вържете на камбанарията. Да прилича на човек! После ще зазидате прозорчетата на камбанарията, да остане само много тесен процеп на прозорчето точно под чувала.
Отишъл човекът бързо в селото и всичко направили, както заръчал войводата.
После Капитан Петко отишъл в селото и се качил на камбанарията. Той бил много точен стрелец. Седял до процепа и чакал да се зададат турците. Когато се задали, стрелял и улучил един от тях.


Те погледнали да видят откъде се гръмнало. Почнали да стрелят по чувала, защото го взели за човек. Гърмели, гърмели и накрая решили, че са свършили работа. Искали да знаят кой е стрелял по тях.
Казали им, че това бил Капитан Петко войвода, а селото било неговото – той тъй бил заръчал на селяните.
Тъкмо да тръгнат по къщите да грабят, от камбанарията пак се гръмнало и един турчин се проснал на земята. Всички пак почнали да гърмят по чувала. Това станало на три пъти, но никой не видял тесния процеп, от който гърмял войводата.
Уплашили се турците и си тръгнали. Повярвали, че куршум не лови Капитан Петко войвода и повече не дошли в това село.

 
XHTML and CSS.