Tyxo.bg counter Мостът край Дебелец над р. Белица
Home Легенди и Предания Мостът край Дебелец над р. Белица

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Мостът край Дебелец над р. Белица ПДФ Печат Е-мейл
В края на село Дебелец, на път за Килифарево, шосето прави кръшен завой, за да мине през стария сводов мост на река Белица.
Мостът е хубава и яка постройка. От него, казват, се е учил и възхищавал знаменитият самоук майстор Кольо Фичето. Не се знае кога е строен този мост, но според преданието към края на седемнадесети век. Строен бил със средствата на някакъв бей заради жена му – благодетелка.
Майсторът бил българин – сръчен, добър майстор с верни другари помощници. Още непривършен, мостът бил отнесен от бурно придошлите води на река Белица. Тогава беят се заканил на  майстора:
– Ще построиш още веднъж моста и ако падне пак, главата ти ще взема.
И отново закипяла работа. Майсторът бил много угрижен. Какво да направи, за да се задържи постройката! Не бил суеверен и не вярвал, че ако вгради сянка на човек, строежът ще оцелее. И към своето строително изкуство, към здравия камък и хоросан, той прибавил и яки, дебели железни скоби, каквито първия път не бил поставил.
Мостът бил завършен, ала заканата на бея висяла над главата на майстора като меч.


Случило се не след дълго време да се излее силен, проливен дъжд. Река Белица станала мътна, непрекъснато набъбвала, разлютена и с бесен рев възлязла върху моста. Всички изтръпнали – ако мостът не удържи, ще хвръкне главата на майстора. А той не се боял от смъртта и не избягал, както тайно го учели работниците и близките му.
Взел един ямурлук, наметнал се и легнал на гърбицата на моста. Ако се разруши, ако погине рожбата му, и той да загине заедно с нея . . .
А водата все прииждала и прииждала, обливала по-ниските рамене на моста, ала той не мръднал. Не се помръднал от мястото си и майсторът. Не се помръднал и когато водите залели цървулите му. Така майсторът прекарал цялата нощ, а на разсъмване забелязал, че водите намаляват и се дръпват от моста, който стоял непокътнат. Чак когато водата се прибрала в коритото на реката, майсторът слязъл на пътя.
И всички въздъхнали радостно – майсторът и мостът били спасени. Беят бил също много радостен и доволен от работата на българския майстор. Той богато му платил и дал дар от жена си благодетелката.

 
XHTML and CSS.