Tyxo.bg counter Божествените орхидеи
Home Легенди и Предания Божествените орхидеи

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Божествените орхидеи ПДФ Печат Е-мейл
Новозеландска легенда
Хората от племето маори били очаровани от красотата на орхидеите и ги смятали за цветя с божествен произход. Те разказвали чудна легенда.
Било отдавна, отдавна, когато единствените видими части от земята били заснежените върхове и гори. От време на време слънцето разтопявало снега и тогава буйни потоци вода се спускали надолу и образували чудни водопади. Те от своя страна носели към моретата и океана блестяща пяна, която се изпарявала и се превръщала в къдрави облаци. Тези облаци в края на краищата съвсем закрили слънцето.
Веднъж на слънцето му се приискало да пробие този непроницаем покров. Започнал силен тропически дъжд. След него се образувала великолепна дъха по цялото небе.
                                                
Безсмъртните духове – единствени обитатели на земята тогава – били смаяни от невижданото до този момент зрелище. Те започнали да летят към дъгата и всеки искал да си намери място на този красив мост. Те се блъскали и се борели помежду си. Накрая се наместили и запели заедно.
Постепенно дъгата започнала да се огъва под тяхната тежест и рухнала към земята, разсипвайки се на хиляди разноцветни прекрасни късчета.
Безсмъртните духове и това не били виждали до този момент. Те наблюдавали ставащото със затаен дъх.
Земята приела с благодарност късчетата от дъгата. От тях започнали да израстват чудни растения – орхидеите.
Така започнало триумфалното шествие на орхидеите по земята. Те ставали все повече и повече и никое цвете не смеело да оспори правото им да се наричат кралици на цветното царство.
 
XHTML and CSS.