Tyxo.bg counter Легенда за цветето Антуриум
Home Легенди и Предания Легенда за цветето Антуриум

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Легенда за цветето Антуриум ПДФ Печат Е-мейл

Легендата за Антуриума идва от дълбока древност. Тя разказва, че някога – много отдавна – това цвете е било неземно красива девойка. Живеела тя в малко село край една тропическа гора.
Един кръвожаден племенен вожд я поискал за своя жена. На девойката не й харесвал този зъл човек и тя отказала да стане негова жена. Заради нейната непокорност жестокият владетел наредил да изгорят селото й и да я отвлекат. Той смятал, че със сила може да подчини момичето. Красавицата не искала да живее с този мъж. Тя не си представяла своя живот без близките хора, но войните я повели към дома на тиранина. Облекли я в червени сватбени одежди, но по пътя девицата се изскубнала от ръцете им и се хвърлила в буйния огън, който изгарял последните къщи от селото й.

Но боговете се смилили над девойката. Тя не попаднала в пламъците. Превърнала се в красивото цвете Антуриум, което е така изящно като самата нея. А селото на момичето боговете превърнали в гъста, непроходима тропическа гора.
Капчиците влага, които непрекъснато се стичат от листата на дърветата, са сълзите на безутешните роднини, които оцелели по волята на боговете.
Антуриумът цъфти ежегодно – да даде малко радост на близките си. Той е изящен и нежен, но излъчва силата на момичето, което не преклонило глава.

 

 
XHTML and CSS.