Tyxo.bg counter Легенда за тополата, граната и кипариса
Home Легенди и Предания Легенда за тополата, граната и кипариса

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Легенда за тополата, граната и кипариса ПДФ Печат Е-мейл
В далечни времена на морския бряг живял рибар със своята жена. Те били честни трудолюбиви хора, които често приютявали изпаднали в беда пътници, помагали на бедните хора. Всички хора много уважавали рибарското семейство. Разнесла се славата им по цялата страна.
Заговорило се и за трите им дъщери, които не се ползвали с добро име.
Най-голямата дъщеря се казвала Тополина. На външен вид тя не впечатлявала с нищо - била ниска, невзрачна. Момичето било зло. Обичало да подслушва хората, да разнася чуждите тайни. Девойката не обичала родителите си и постоянно ги коряла за ниския си ръст, за липсата на красота.
Втората дъщеря се казвала Граната. Тя била обсебена от розовия цвят и постоянно се сърдела на родителите си, че не е красива, че няма нежни и розови страни. Смятала, че никой не я поглежда, защото не е изящна.
Най-малката се казвала Кипарис. Била красива и весела, но под влияние на сестрите си започнала да се надсмива над добротата на родителите си.
Много страдали рибарят и жена му, че децата им не са щастливи. Боляло ги от упреците. Чудели се как да ощастливят момичетата.
Старите хора решили да отидат в гората и да останат за известно време там, за да си починат от постоянните сръдни на децата си.
Веднъж в колибата им се втурнали и трите дъщери и започнали отново да им се присмиват и да ги упрекват за съдбите си.
Тогава старите хора вдигнали очи към небето и извикали:
- О небе, има ли сила, която да ни защити от нашите деца!
Преди да продумат още една дума, от небето се разнесъл глас:
- Топлина, ти обиждаш родителите си, че си ниска. Затова ще станеш високо дърво, което никога няма да има цветове и плодове. Нито една птица освен враната няма да вие гнездо в клоните ти!
- Граната, ще се сбъдне желанието ти! Ти ще станеш дърво с розов цвят, всички ще ти се възхищават, но никой няма да помирисва твоите цветове, защото те ще са без аромат! Плодовете ти няма да наситят нито глада, нито жаждата на някого, защото няма да узряват.
- Кипарис, ти ще станеш красиво, но печално растение, защото имаше всичко, но се подведе по ума на сестрите си!
Хукнали да бягат девойките.
След тях от колибата изскочили и родителите, но нямало помен от момичетата.
До колибата имало само три дървета, каквито старите хора не били виждали до този момент.
 
XHTML and CSS.