Tyxo.bg counter Откога българите празнуват първи март
Home Легенди и Предания Откога българите празнуват първи март

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Откога българите празнуват първи март ПДФ Печат Е-мейл

Старобългарска легенда
Малка станала земята на българите. Тогава Аспарух, най-малкият син на хан Кубрат, решил да поведе своите хора към нови земи. И той тръгнал на запад заедно с мъжете, жените, децата и всичко, което имали те.
Дълго вървели хората. Най-после стигнали до една голяма река. Преминали я и видели една широка и равна земя. Тук имало много слънце и много вода. Решили хората и останали в тая земя. Започнали да живеят радостно  и щастливо.
Дошла пролетта. Аспарух искал да поднесе дар на боговете, че са го довели в тази плодородна земя. Но как да направи това, когато в тази земя нямало копър? А без копър не можело да се поднесе дар на боговете.


Аспарух седнал под едно дърво и започнал да мисли какво да прави. Изведнъж от близкото дърво той чул весело чуруликане. Вдигнал глава и видял една лястовица, дошла от неговата далечна родина. Зарадвал се Аспарух и я помолил да се върне в родината и да му донесе малко копър.
След няколко дни лястовицата се върнала. Тя донесла на Аспарух една връзка копър, която била завързана с един бял и един червен конец. Това било поздрав от неговата родина, поздрав от неговите близки и познати, които му пожелавали много здраве и радост.
Бил първи март. Аспарух заповядал на всички свои хора да се закичат с един бял и един червен конец. Червеният ще ги пази от злото, а белият ще им носи само добро.
Оттогава до ден днешен българите празнуват първи март. Всички се закичват с мартеници, направени от бял и червен конец, и си пожелават здраве, радост, плодородие и щастие.

 
XHTML and CSS.