Tyxo.bg counter Традиции за Нова година
Home Любопитно Традиции за Нова година

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Традиции за Нова година ПДФ Печат Е-мейл
Англия -  не се провеждат шумни тържества, не се канят гости в дома, но срещу Нова година или на 1 януари всеки дом може да бъде посетен от непоканени гости. Гостът носи бучка въглища, която хвърля в домашното огнище и изрича пожелание огънят в дома да не угасва никога.
Финландия - девойките хвърлят през рамо една от обувките си. Така гадаят дали ще се омъжат. Ако обувката падне с върха си към вратата, в дома на момичето почват да очакват сватба.
Шотландия – един много древен обичай е търкалянето по улиците на бъчва, пълна със смола. Тази традиция символизира изгаряне на отминаващата година. Огънят прочиства пътя за идването на Новата година.
Много от шотландците, облечени като коминочистачи, ходят на гости у хора, които не познават. Така се изразява  идеята за обичта между хората и желанието на всеки да е приятел с всички през идващата година.
Швеция – по стар обичай се чупят домакински съдове пред входните врати на съседите. Колкото повече парчета има пред вратата, толкова повече късмет ще споходи дома.
Португалия и Испания -  над новогодишната трапеза се окачва грозд с много зрънца. Щом удари последният час на старата година, всеки се стреми да откъсне и изяде едно след друго 12 зърна.Всяко гроздово зърно символизира един от годишните месеци. Докато ги изяждат едно по едно, хората си намислят желания, но не ги изричат на глас.
Холандия – през цялата година единствено на новогодишната трапеза нареждат топли понички със стафиди. Стафидите символизират късмета и благополучието.
Гърция – когато гърците ходят на гости на Нова година, носят със себе си камък и го хвърлят на прага на къщата, в която гостуват. Колкото по тежък и голям е камъкът, толкова по-големи ще са богатствата на домакините.

А ето някои неща, които да спазите в новогодишната нощ:
1. Джобовете да не са празни. Във всеки джоб на дрехата да има по нещо. Това ще ви донесе благополучие.
2. Не се карайте с никого за нищо, иначе така ще ви върви цяла година.
3. Момичетата и жените да имат по себе си нещо ново, което обличат за първи път. Може и ново бижу. Така ще примамят късмета.
4. Вярвате или не в поверия, бъдете усмихнати! Така Новата година ще разбере, че я чакате с радост и ще ви донесе здраве и късмет.

 
XHTML and CSS.