Tyxo.bg counter Колко думи ползвате ежедневно?
Home Любопитно Колко думи ползвате ежедневно?

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Колко думи ползвате ежедневно? ПДФ Печат Е-мейл
Внимавайте какво бъдеще ви чака, ако не овладеете богатството на родния си език.
Такова предупреждение отправя проучването, за което съобщава БТА, цитирайки в. "Дейли телеграф". Според информацията от вестника тийнейджърите, общуващи помежду си със SMS-и и в различни сайтове в интернет, имат много беден речник, които се състои средно от 800 думи, употребявани за денонощието.
Проучвания, правени преди време, са показали, че тийнейджърите знаят лексикалното значение на около 40 000 думи, но не ги използват, а общуват в сайтовете посредством свой "тийнжаргон".
Преподавателят по лингвистика от Университета в Ланкастър Тони Макенъри заедно със своя екип е анализирал 10 милиона думи от стенограми и 100 000 думи от тийнейджърски блогове. Проучването показва, че младите хора ползват около 20 думи постоянно при общуването си.Някои думи от двайсетицата са съвсем неясни за възрастните.
В своите изводи за причините тийнейджърите да използват свой език учените се разминават.
Джон Болд учен-лингвист смята, че това е акт на протест от страна на децата срещу установения ред, а професорът по лингвистика от уелския Университет в Бангор Дейвид Кристъл е на мнение, че колегите му не проумяват сложността на тийнейджърския език. Според него не във всяка ситуация езикът на тийнейджърите е толкова ограничен.
Според Джийн Грос, главен отговорник по проблемите на комуникацията в Англия, оскъдният език на тийнейджърите намалява възможностите им да намерят работа, когато пораснат.
Изнесените данни засягат английските подрастващи, но дали не засягат и нас, българите?!

 
XHTML and CSS.