Tyxo.bg counter По-малко седене, повече движение
Home Любопитно По-малко седене, повече движение

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


По-малко седене, повече движение ПДФ Печат Е-мейл
Според д-р Гюнтер Фогел, виден антрополог и изследовател на заседналия начин на живот  в Германия "Най-глупавото откритие на западната цивилизация е столът".
Седенето се е превърнало в начин на живот за съвременния човек, той обаче не е създаден да седи, а да се движи. Липсата на движение представлява голям риск за здравето, особено за подрастващия организъм.
Според съвременните научни изследвания колкото по-малко се движи човек, толкова повече отслабва скелетната му мускулатура, която дори се уврежда от седенето.
Статистиката сочи, че всеки западноевропеец посяда поне 50 пъти на денонощие. (Бел. на ред. - За България не са правени такива проучвания, но те едва ли са по-занижени като стойности.) Ужасяващо е твърдението, че 14 часа от деня човек седи по столове, пейки, дивани и т.н.


Ученият твърди, че 80% от всички германски граждани се оплакват от болки в гърба.
Главният ортопед на университетската клиника в Хамбург проф. Едуард Шмит въз основа на проучвания е категоричен, че само 17% от учениците в училище седят на подходящи за техния ръст чинове и столове. (Бел. на ред. - Като се има предвид положението на материалната база в нашите училища, положението е поне толкова лошо и у нас.)
Според лекарите на децата трябва да се разрешава да се движат дори когато са седнали, за да не се задържат в една и съща поза. Те напомнят, че има правилни и неправилни пози за сядане и препоръчват подрастващите да бъдат обучени кои пози увреждат гръбначния стълб и кои го натоварват по-малко. Разбира се, основната препоръка е повече движение, по-малко престой пред телевизора и компютъра.
По материали на "Дойче веле"

 
XHTML and CSS.