Tyxo.bg counter Най-безопасен компютърен шрифт
Home Любопитно Най-безопасен компютърен шрифт

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Най-безопасен компютърен шрифт
Учени от Лабораторията по визуална ергономика в САЩ твърдят след множество изследвания, че компютърният шрифт Verdana е най-безопасен за зрението.
Те смятат, че при четене и набиране на текст в шрифт Verdana очните мускули са подложени на най-малко напрежение. Това съдейства за избягване на евентуално късогледство и така наречения "синдром на компютърното зрение", който се среща при хора, прекарващи много време пред компютъра. Понятието „синдром на компютърното зрение” е  въведено от Американската оптометрична асоциация и се изразява в замъгленост, сухота и болки в очите, главоболие, повишена чувствителност към светлина. По принцип това още не е заболяване, но при невземане на адекватни мерки, може да се стигне до заболявания на очите и централната нервна система.Следващото важно твърдение на лекарите е по отношение на оптималните размери на шрифта. Според проучванията размерът трябва да е 10-12 пункта, за да няма излишно натоварване на очните мускули.
Шрифтът Verdana е разработен през 1996 г. от художника Матю Картър за корпорацията Microsoft. Той е създал и шрифтовете ITC Galliard, Shelley, Helvetica, Bell Sentennial, ITC Charter, Big Caslon, Alisal, Miller. Картър работи и за списанията "Тайм", "Нюзуик", "Уайрд", за вестник "Вашингтон Пост" и др. Оглавява компанията за изработване на компютърни шрифтове "Carter&Cone Tile Inc" в Кембридж, Масачузезетс. Картър е един от пионерите в областта, разработваща компютърни шрифтове. Резултат от дългата работа на екипа му са двата най-популярни шрифта Verdana и Tahoma, използвани от повечето уеб дизайнери.

 
XHTML and CSS.