Tyxo.bg counter Дъвка в час
Home Любопитно Дъвка в час

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Дъвка в час
Сигурно сте получавали забележка, а може и по-тежко наказание, за дъвка, която сте се опитали да дъвчете в час, въпреки разпорежданията на училищния правилник.
Не навсякъде по света за подобно нещо наказват учениците, колкото и странно да звучи това.
В основно училище в Южна Германия на децата се разрешава да дъвчат в часовете, а мотивът за това е твърдението, че употребата на дъвка в часовете може да подобри техните оценки.
Волфганг Елегаст от министерството на образованието в Бавария твърди: „Дъвченето на дъвка е полезно за здравето на децата и повишава успеха им в училище”.
Идеално, нали? Дъвчеш си, не гълташ дъвката, когато учителят те забележи, и шестиците се нижат една след друга.
Шегата настрана. Преподавателят Ханс Даш от същото училище смята, че дъвченето на дъвка помага на децата да се съсредоточават повече при решаване на тестове и когато си пишат домашните работи.
Екипът на училището твърди, че в основата на техния проект е комбинацията от сериозни занимания и забавление, а тя винаги е печеливша. От друга страна дъвката помага и за поддържане хигиената на зъбите, особено след хранене, защото в училище няма възможност те да бъдат измити.


Ако си въобразявате, че всеки дъвче, мляска, прави балончета и лепи дъвки по чиновете – не е така. И то никак!
Учителите и децата са сключили споразумение, което изисква от дъвчещите да държат устата си затворена, докато дъвчат. Когато се налага да говорят, някои вадят дъвката и я хвърлят в специално кошче, закрепено за чина, а други си я държат в устата – на когото, както му е удобно. Дъвки могат да се изхвърлят само в кошчетата.
На учителите също е позволено да дъвчат дъвки по време на учебните часове.
Баварското училище не е единственото, което е стигнало до идеята, че дъвченето на дъвка подпомага учебната работа. Екип от учени в Бостън още миналата година публикува изводи от свои наблюдения, твърдящи, че учениците, които дъвчат дъвка в часовете, показват по-високи резултати на тестове по математика.
На този етап можете да проверите дали дъвката ви помага да се съсредоточите, когато си подготвяте уроците вкъщи. Не пробвайте в учебни часове да установите прави ли са британците и баварците – засега още у нас не е разрешено да се дъвче в часовете.

 
XHTML and CSS.