Tyxo.bg counter Частично слънчево затъмнение
Home Любопитно Частично слънчево затъмнение

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Частично слънчево затъмнение

Утре, 4 януари 2011 г. от много части на Европа, Северна Америка и Централна Азия ще се наблюдава частично слънчево затъмнение - първото и единственото за 2011 г.
От нашата страна затъмнението ще се наблюдава с фаза 0.73. То ще започне в 09:03 часа, а максималната фаза ще настъпи в 10:28 часа и ще завърши в 12:02.
Слънчевите затъмнения не се наблюдават с невъоръжено око. Трябва да се използват очила със специални предпазни филтри, спиращи ултравиолетовата и отслабващи видимата светлина. При наблюдение с бинокъл, далекоглед или телескоп задължително трябва да се използват предпазни тъмни филтри. Филтрите се поставят задължително пред обектива.Неправилно е да се използват опушени стъкла и други ръчно изработени средства, тъй като всеки момент те могат да се  повредят и да пропуснат опасно висок интензитет светлина.
Слънчевото затъмнение е явление, което се наблюдава при Новолуние, при което  Луната застава между Земята и Слънцето и трите небесни тела са на една линия. А утре е точно тази фаза на Луната.

 
XHTML and CSS.