Tyxo.bg counter Часовникът на 10 000-те години
Home Любопитно Часовникът на 10 000-те години

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Часовникът на 10 000-те години ПДФ Печат Е-мейл
На всички ученици е известно, че учебният час продължава 45 или 40 минути, и те често поглеждат часовниците си, с надежда звънецът да бие.
Е, този мегачасовник няма да ви свърши работа по няколко причини – първо той отмерва години, а не секунди и минути, второ – намира се в пещера във високите планински канари щата Тексас и е затворен зад две блиндирани врати. Представлява гигантски механизъм от огромни тежести и зъбчати колела, които са изработени от неръждаема стомана и керамика.
Това чудо на съвременната техника е известно с името Часовникът на 10 000-те години. Часовникът все още не е готов, но по проект ще бъде висок 60 метра и широк 10 метра. Когато бъде пуснат в експлоатация, ще отмерва времето на идващите 10 000 години.
На 31 декември 1999 г. калифорнийският специалист по информационни технологии Дани Хилс заедно със своя екип показва прототип на часовника, но прототипът е висок само 3 метра. Намира се в  Музея на науките в Лондон.
Ако се чудите защо все още не е изработен истинския гигантски часовник, трябва да кажем, че това никак не е лесно. Учените трябваше да намерят начин  как да вложат в него по-стабилни, но не така ценни и скъпи метали. Целият часовников механизъм трябва да бъде много бавен, много от зъбчатите му колела ще бъдат в контакт помежду си, но без да се движат в продължение на десетки години. На места трябва да бъдат поставени и керамични пластини, за да се избегне опасността от евентуално стопяване на някои зъбчати колела. Часовникът ще се сверява автоматично всеки ден, като отправна точка ще бъде Слънцето в зенита му и така учените се надяват да създадат точен синхрон с астрономическото време. За целта ще се използва сложна система от лещи, свързани със зъбчатите колела.
Създателите на този часовник се надяват той да оцелее през времето и за бъдещите поколения да бъде нещо като пирамидите в Египет, а дали очакванията им ще се сбъднат, ще покаже само времето.
 
XHTML and CSS.