Tyxo.bg counter Игнажден
Home Любопитно Игнажден

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Игнажден ПДФ Печат Е-мейл
На 20 декември според православната българска църква е Игнажден. Празникът  е посветен на Свети Игнатий Богоносец, който е ученик на Йоан Богослов. Вярва се, че това е детето, посочено от Исус Христос, когато е обяснявал кой е най-голям измежду себеподобните. Названието Богоносец, идва от собственото твърдение на Св. Игнатий, че носи Бога в сърцето си.
Според народните вярвания от Игнажден започва новата година. Други названия на празника са Игнат, Млада година.
Народът смята, че е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата на този ден. Той определя съдбата на семейството и дома през следващата година.
Наричат го: „полазник, полязник, споходник”. Гостът трябва да благослови дома за плодородие и щастие. Стопаните го даряват, посипват го с пшеница, сушени плодове, канят го на обилно заредена трапеза.
Има много народни обичай, свързани с празника. Не трябва да се дава нищо назаем, за да се запази плодородието и богатството в дома.
На Игнажден е и първата кадена вечеря. Всички ястия са постни: ошав, варена царевица, жито, просо, орехи, боб, зеле, лук, чесън. Питата и колаците се месят с мая, но не се украсяват с друго, освен с направен от тесто кръст. Върху хляба и житото се пали свещ, а най-старият член на семейството кади с тамян и обхожда дома. Пепелта, свещта, орехите се запазват за останалите кадени вечери.
Рано сутринта на домашните птици се дава кадено жито, за да снасят плодовити яйца и да ходят у комшиите.
На Игнажден стопанинът на дома трябва да избере и  Бъдника – дъбово или крушово дърво, което ще се сложи в огнището на Бъдни вечер.
Народните обичаи  в повечето региони на страната са свързани с вярването, че на Игнажден започват Мръсните дни, които продължават до Нова година.
Имен ден празнуват Игнатий (лат. “игнеос” –  огнен), Игнат, Игната, Игньо, Игна, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Пламчо, Пламка.
 
XHTML and CSS.