Tyxo.bg counter Великден
Home Любопитно Великден

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Великден ПДФ Печат Е-мейл
Датата на този голям и тържествен християнски празник се определя всяка година съобразно с лунния календар. Великден зависи от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие.
Практиката да се боядисват яйца за Великден възниква в най-дълбока древност. По същество тя е формирана на митологична основа във връзка с някои народни представи за яйцето като символ на непрекъснатото обновяване в природата.
Червените великденски яйца се боядисват от Велики четвъртък до събота преди Великден. Традиционно приготвените яйца за Великден са два основни вида - боядисани в един цвят, според традицията в червено, и яйца, които са рисувани или украсявани с различни техники С първото боядисано в червено яйце най-възрастната жена в дома прави кръстен знак върху челата на децата, за да бъдат те здрави и румени. Това яйце се запазва пред домашната икона. В някои места има традиция да се пази в сандъка с чеиза на момата или да се заравя в нивата, за да пази посевите от градушка.
На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто.
Най-често с яйцата се оформя кръст. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, на девера и на други роднини.
Старите жени пазят черупките от яйцата, поставени върху хляба, за да лекуват с тях болести по домашния добитък. Често с тях украсяват главата на мъжката фигура Герман от едноименния обичай за дъжд.
Великден се празнува в продължение на три дни.
 
XHTML and CSS.