Tyxo.bg counter Четене и здраве
Home Любопитно Четене и здраве

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Четене и здраве

Учените от Оксфордския университет са публикували изследване, с което доказват, че четенето на книги повишава не само интелекта на индивида, а оказва положително въздействие на физическото и психическото здраве.
Професор Джон Стейн обяснява: „Четенето е упражнение за мозъка на човека. Работата с книгата не е само да разбереш сюжета, а развива въображението. Ако с героите става нещо интересно или положително, читателят го преживява мислено.”
Магнитно-резонансно изследване на мозъка на четящи хора показало, че при четене на пасажи за миризми, вкус или различна релефна повърхност в мозъка се активизират участъци, отговарящи за различни възприятия, както това става, когато човек възприема реалността. А такъв ефект не се наблюдава при гледане на телевизия, например.


Учените смятат, че е важно човек от малък да се научи да чете и по-сложни книги. Тогава мозъкът ще се научи да строи дълги вериги от причинно-следствени връзки.
Само 6 минути четене могат да понижат значително нивото на стреса с две трети, твърдят психолозите от проучвателския екип, а това е по-ефективно от терапията с музика или разходка.

 
XHTML and CSS.