Tyxo.bg counter Родителите са фактор №1 за успеваемостта на децата
Home Любопитно Родителите са фактор №1 за успеваемостта на децата

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Родителите са фактор №1 за успеваемостта на децата

Нерядко у нас се водят дебати по въпроса, от кого зависи успеваемостта на учениците в училище. И колкото хора, толкова мнения!
Учените от Университета на Северна Каролина обаче са категорични: успеваемостта на учениците не зависи от квалификацията на учителите, а от възпитанието, което са дали родителите на своето дете.
Екипът от учени твърди, че колкото повече родителите помагат на своето дете при домашната подготовка на уроците, акцентирайки върху тяхната важност; колкото по-често посещават различни училищни мероприятия, толкова по-добре учат децата. Дори детето да не посещава най-реномираното училище, нивото на неговите знания и успеваемост може да са по-високи от тези на ученик, който учи в престижно училище, но родителите не проявяват заинтересованост.


За да стигнат до тези изводи,  учените са проучвали информация от 10585 подрастващи от 1000 случайно избрани средни училища в САЩ. Основно екипът е проучвал въпроси за успеваемостта на децата, участието на родителите в живота на детето, тоест за така наречения „семеен социален капитал”, както и за качеството на училището и работата в него „училищен социален капитал”.
Родителите получавали висок брой точки, ако редовно проверявали как техните деца изпълняват задачите за домашно, ако беседвали с тях за училище, посещавали училищни мероприятия. Нивото на училището се оценявало по материалната база в класните стаи, броя на хулиганските постъпки и произшествията, извънкласната активност и работата с родителите.
Оказало се, че колкото и голям да е приносът на добрите и престижни училища, то влиянието на родителите за успеваемостта на децата е по-голямо.

 
XHTML and CSS.