Tyxo.bg counter Умният папагал
Home Приказки Умният папагал

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Умният папагал ПДФ Печат Е-мейл
Приказка от Порто Рико
Живял някога в Порто Рико един човек, който си имал много умен папагал. Нямало подобен на него. Птицата била умна и можела да говори на превъзходен испански. Не можела само да произнесе името на града, в който била роден: Катаня. Какво ли не правил господарят на папагала, за да го научи да произнася тази дума, но усилията му отивали на вятъра. Папагалът просто не можел да я изрече.
Веднъж отдалече пристигнал някакъв човек, който видял и чул папагала. Много го харесал и пожелал да го купи. Тъй като по това време собственикът на папагала имал голяма нужда от пари, му продал птицата, но честно казал на купувача за думата, която папагалът не можел да произнесе.
– Все едно ми е, аз ще купя птицата и без това – рекъл чужденецът. – И ще я науча да произнася думата „Катаня”. Гарантирам ти!
Новият стопанин занесъл папагала у дома си в град Сан Хуан и веднага се заловил да го научи на думата „Катаня". Но колкото и да се мъчел – нищо не ставало: папагалът просто не искал да изрече тази дума.
Скоро човекът почнал да губи търпение и много да се ядосва.
– Ти си една глупава гадина! Защо да не можеш да научиш и тази дума, след като знаеш толкова много думи? Или казвай „Катаня", или ще ти откъсна главата!
Ала папагалът все не искал да я каже, макар че човекът с часове се опитвал да го научи.Един ден господарят се ядосал много и яростно изкрещял:
– Казвай „Катаня" или ще те убия!
Нищо обаче не се променило.
На следващия ден, след като пак се мъчил цели часове да накара папагала да каже думата, човекът грабнал птицата и я хвърлил в един кокошарник, където си гледал кокошки.
– Ти си по-глупав и от кокошките ми, но аз скоро ще те заколя, както коля и тях!
В кокошарника имало четири стари кокошки, които трябвало да бъдат заклани и сготвени за следващия неделен ден.
На сутринта ядът на стопанина поминал и той тръгнал към кокошарника да нахрани кокошките и папагала. Отворил вратичката и онемял от учудване.
Три от кокошките лежали мъртви на земята, а папагалът стоял пред четвъртата и непрекъснато крещял:
– Кажи „Катаня" или ще те убия! Кажи „Катаня" или ще те убия!
Другите кокошки явно не могли да кажат „Катаня" и папагалът изпълнил заканата си.
Човекът почнал да се смее. Той разбрал поуката.
– Този път папагалът излезе по-хитър от мене – рекъл си господарят.
Той никога вече не казал на папагала, че е глупав.

 
XHTML and CSS.