Tyxo.bg counter Как измислили твърдия сапун
Home Приказки Как измислили твърдия сапун

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Как измислили твърдия сапун ПДФ Печат Е-мейл
Някога хората не знаели как да правят твърд сапун, но един цар имал много хубава дъщеря, която искала да си носи сапуна, когато пътували.
Този цар извикал своя пръв болярин и му наредил да измисли как да направят сапуна твърд. Щял да му вземе главата, ако до седмица не дойде с решение.
Уплашил се главният болярин и започнал да не яде и да не спи. Жена му го попитала какво му е. Той разказал, че царят му наредил да измисли как да се направи твърд сапун и че ще му вземе главата след седмица, ако не измисли. Болярката било много разумна жена, но не знаела как се прави такъв сапун. Тогава рекла на мъжа си:
- Иди и кажи на нашата слугиня, че ако не измисли как да стане твърд сапунът, с който пере, ще й вземеш главата.
Боляринът така и направил. Наредил на слугинята до три дни да свари твърд сапун, иначе ще й вземе главата.Жената почнала веднага да вари сапун, но не знаела как да го направи твърд. Разплакала се горко, а сълзите й падали в котела. Като взела да бърка, видяла, че сапунът почнал да се втвърдява. Сетила се, че е от нейните сълзи. Грабнала шепа сол и я сложила в котела. Сапунът станал още по-твърд. Оставила го да изстине и като го извадила, го нарязала на парчета, че да може да се носи.
В уречения ден боляринът занесъл твърдия сапун на царя. Той много се зарадвал и дарил болярина богато. А слугинята станала главна слугиня и вече не чистела и не перяла, а само наблюдавала как си вършат работата другите момичета.

 
XHTML and CSS.