Tyxo.bg counter Без работа не стой
Home Приказки Без работа не стой

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Без работа не стой ПДФ Печат Е-мейл
Двама другари отишли па печалба. Били женени, имали си жени и деца, имали и бащи за гледане. Преди да тръгнат, жената на единия му рекла:
– Няма да ходиш да работиш на хората евтино. Ще се пазариш, ще им искаш много пари. И когато тръгнеш да се връщаш, ще купиш  много дрехи за мене и за децата.
Бащата, като чул как го учи жена му, казал:
– На мен, синко, не искам нищо да ми купуваш. Искам само, кога ядеш, да събираш трохите и тях да ми донесеш армаган.
А на другия печалбар, баща му поръчал:
– За една пара  работи, без работа не седи!
И неговата жена не му поръчала нищо, не го посъветвала нищо, мирувала си.
Като отишли на печалба, тоя, дето го учила жена му да се пазари – никъде не можал да работи. Не работил, само се пазарил и искал много пари. А другарят му всеки ден работил и печелел по малко.
И като си тръгнали, този дето все се пазарял и нищо не работил, събрал трохите, дето обещал да ги занесе на баща си, ама по пътя, като нямало какво да яде, изял ги и нищо не занесъл армаган.


Жена му и децата му го посрещнали отдалеч, накачулили го и питали какво им е донесъл.
Тогава той им разказал, че от много пазарлъци нищо не е работил, разорил се съвсем и не могъл да им купи подаръци. Бащата поискал да му даде трохите, които е събирал през това време.
– Ако не бяха трохите да  ги ям  из пътя, нямаше да си дойда.
Тогава бащата се засмял и казал:
– Аз разбрах още от началото, че няма да спечелиш  пари,  и затова ти  поръчах да събираш трохите, за да можеш да си дойдеш. И да знаеш ти, да учиш и твоите деца: без пари работи, без работа не седи – все ще припечелиш нещо, ако не пари, добро име ще спечелиш!

 
XHTML and CSS.