Tyxo.bg counter Хитър Петър лекува жена си
Home Приказки Хитър Петър лекува жена си

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Хитър Петър лекува жена си ПДФ Печат Е-мейл
Булка Петровица, като се взели с Хитър Петър, била много мързелива жена. Никога не сядала да работи женска работа: нито да преде, нито да плете, нито да тъче, да везе, да кърпи – не похващала нищо. Месела в месеца по фурна хляб и готвела някаква чорби, но и това не й прилягало много.
– Какво да правя с тая мързелива жена? – питал се Хитър Петър и цели нощи не можал да заспи.
Той не обичал мързеливите хора. Искал да промени жена си. Опитвал с добро, опитал с лошо – нищо не помагало. Скоро къщата потънала в мръсотия и разруха, децата оголели, обосели, заприличали на просячета. Хитър Петър, като не могъл никак да се оправи с жена си, решил един ден да се престорил на умрял. Не станал от леглото, не мърдал, не шавал.Жена му, колкото и да била мързелива, станала да се наяде и седнала пред къщата да се понапече на слънцето. Чакала да стане мъжът й, чакала, слънцето отишло към пладне, после превалило на запад, а той все лежал и не ставал от леглото. Отишла да го види и що да види – Хитър Петър лежи мъртъв в постелята.
Уплашила се Петровица и почнала да пищи с пълен глас. ревала, скубала косите си, но по едно време се сетила, че ще дойдат комшиите, ще се съберат хора от селото, а тя няма дрехи за мъртвеца. Почудила се, помаяла се, па току взела едно кълбо прежда и почнала я навива по Хитър Петър от главата до краката и обратно. Искала да го омотае, че да не видят хората голотата му. Тихичко си мърморела:
– Петре, Петре, мили мъжо, на какво заприлича? Кой ще ми се скара, кой ще ме зарадва! Кой ще ни гледа децата?
– На гусла заприличах, жено – викнал Хитър Петър и скокнал от кревата.   
Взел една тояга и понатупал жена си добре, а тя все мълчала.
На другия ден станала рано, почистила, опрала, омесила, наготвила и от този ден нататък станала много работна, та Хитър Петър не можел да се нахвали с нея.

 
XHTML and CSS.