Tyxo.bg counter Мушитрънчето измамник
Home Приказки Мушитрънчето измамник

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Мушитрънчето измамник ПДФ Печат Е-мейл

Емилиян Станев
Сбрали се веднъж пернатите обитатели на земята и решили да изберат помежду си цар. Нали четирикраките животни провъзгласили вече за свой повелител лъва, защо птиците да останат назад!
Но кой да бъде царят? Почнали дълги, разгорещени спорове.
Едни предлагали да стане цар най-пъстрата, най-красивата птица.
Пингвинът, нали сам не може да хвърчи, настоял да се избере за цар птицата, която най-бърже бяга по земята – щраусът.
Нощните птици искали да се избере за цар тази птица, която най-добре вижда в тъмнината – бухалът.
Пойните птички смятали, че най-справедливо ще бъде да стане цар най-изкусният певец измежду птиците – славейчето.
Край нямали споровете. Един това искал, друг пък друго. Най-сетне решено било по общо съгласие да се провъзгласи за цар птицата, която се издигне най-високо във въздуха.


И така – обявен бил старт. Като стрели полетели всички нагоре. Тези, които не преценили добре силата на крилата си, почнали да се връщат обратно.
Последни останали да мерят силите си ястребът, соколът и орелът. Но ето че и ястребът се уморил и почнал да изостава. Скоро се отказал от борбата и соколът.
Останал във висинето само орелът. Издигал се той все по-нависоко и по-нависоко. Когато погледнал под себе си, нито една птица не се виждала във въздуха. Орелът бил пълен господар на въздушния простор. Разперил могъщи криле и заслизал гордо надолу.
Неочаквано той чул над главата си тъничко гласче. Погледнала нагоре могъщата птица и що да види: над нея махало крилца и чирикало мъничкото орехче. Преди отлитането на орела то се мушнало между крилата му. Щом орелът почнал да се спуща надолу, орехчето се отделило от него, замахало победоносно крилца и зачирикало.
Гордият победител веднага разбрал измамата и не обърнал никакво внимание на самохвалеца.
Щом орелът слязъл на земята, всички птици го посрещнали с почести и единодушно го признали за свой господар.
Орехчето се опитало да протестира.
Всички се възмутили. Нахвърлили се срещу измамника и щели да го изкълват, ако не побързал да се шмугне в близкия храсталак.
И до ден днешен малката птичка помни вината си и се крие из гъсталаците и тръните. Затова и нашият народ я е кръстил орехчето мушитрънче.

 
XHTML and CSS.