Tyxo.bg counter Жабата и богатството
Home Приказки Жабата и богатството

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Жабата и богатството ПДФ Печат Е-мейл

Руска притча
Един човек все мечтаел да забогатее. Веднъж той срещнал чудотворец и се примолил:
- Добри човече, стори чудо и ми помогни да забогатея малко.
- А имаш ли въобще някакви пари?
- Имам малко, около 400 рубли.
- Добре тогава. Стани утре рано сутринта, вземи своите 400 рубли и отиди на реката. Хвърли парите и чакай. Ще се появи голяма риба, ще глътне парите ти, а после ще доплува до брега и ще ти върне много повече. После ще си замине.
- Добре, ще изпълня всичко точно.
На сутринта той отишъл рано на реката и носел парите, но му станало жал да хи хвърли в реката. Решил да хвърли само 200. Така и направил.
Появила се голямата риба, глътнала парите, плеснала с опашка и отплувала.


Ужасеният човек хукнал да се оплаче на чудотвореца. Разказал какво се случило, а мъжът му отвърнал:
- Ех, ти скъпернико! Ще ти дам нов шанс. Иди пак сутринта на реката и хвърли останалите 200 рубли. Ще се появи дива патица, ще глътне парите ти, но после ще доплува до брега и ще ти снесе едно златно яйце, а после ще си замине.
На сутринта скъперникът отишъл рано на реката, но пак му досвидяло да даде всичките пари и хвърлил във водата само 100 рубли. В това време се появила патицата, глътнала ги и отплувала. Човекът се ядосал, хукнал към чудотворецът и започнал да го обвинява, че го мами. Никакви пари не му дали, ами и неговите се стопили съвсем.
- Какво се сърдиш, – казал му чудотворецът – всичките ти неудачи идват от твоето скъперничество. Стиснат си ти! Ще ти дам още една възможност. Иди пак на реката и хвърли останалите пари. От водата ще изплува жаба, може тя да ти помогне с нещо.
На сутринта мъжът отишъл на реката, но все си мислел как загубил парите си. Никак не му се вярвало, че жабата ще му помогне. И решил – хвърлил само 50 рубли.
Появила се жабата, погледала, погледала и даже уста не отворила да лапне педесетте рубли. Само квакнала и се гмурнала във водата. Парите водата ги отнесла нанякъде.
Хукнал треперещ от яд и мъка скъперникът към чудотвореца. Разказал как жабата даже и не поискала да вземе парите. Тюхкал се за загубите си и само дето не се разплакал.
Тогава чудотворецът го попитал какво му казала жабата.
- Само едно „квак”, това ми каза!
- Е, това ще е твоето богатство, друго за глупаци и скъперници не бива!

 

 
XHTML and CSS.