Tyxo.bg counter Коледна приказка
Home Съчинение Коледна приказка

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Коледна приказка ПДФ Печат Е-мейл

Автор: Ivalina
Не вярвате в коледни чудеса?
Сега ще ви разкажа една история и тогава ще видим какво ще мислите.
Имало едно време едно малко селце на име Догвил. В него живеели само кучета. В съседно село на име Сити Кити живеели само котки. Тези две селца били скрити от очите на хората със защитна бариера. Никой не можел да ги види. Хората даже не подозирали за тях.
Ще си помислите, че жителите на Догвил и Сити Кити живеели щастливо, скрити от хорската суета, но не било точно така. Жителите на двете селца били в постоянна вражда. Карали се, създавали си постоянно проблеми. С една дума – нямали мир и щастие. Ненавистта им ги карала да влизат в постоянни битки, а всяка битка завършвала с огромни поражения. Цели къщи били разрушавани, други опожарявани. И двете страни давали жертви. С времето и други животни се намесили в тези схватки, защото и кучетата, и котките се стремели да си намерят съюзници.


Имало опасност да избухне страшна война, но веднъж едно малко коте излязло на разходка в близката гора. В същото време и едно малко паленце решило да избяга от селцето си, защото там възрастните говорели само за враговете си от Сити Кити. Срещнали се двете животинки, оголили зъбки, настръхнала козинката им и се приготвили за бой. В това време една шарена пеперуда прелетяла над тях и те хукнали да я гонят. Толкова се забавлявали да тичат и скачат след хвъркатото, че се изморили, проснали се по коремчета на тревата, за да си починат. Явно много се харесали или играта им харесала, че почнали да се виждат всеки ден и да си играят.
Един ден навлезли по-навътре в гората и се натъкнали на кръвожаден и злобен вълк. Животът им висял на косъм, но с общи усилия успели да го надвият. Кученцето го хапело, котето го дращело по муцуната. В чудо се видял натрапникът и побягнал към бърлогата си.


Всяко от децата на Догвил и Сити Кити разказало на съселяните си за случката. Съселяните им слушали и помахвали с опашки, което означавало, че размишляват. Махали, махали опашки и накрая решили, че забраняват това приятелство.
Кученцето и котенцето били много тъжни, но нямали избор.
Наближавала Коледа. Точно тогава хората успели да проникнат през защитната бариера на двете селца. Почнали битки. Кучетата бранели Догвил, а котките Сити Кити. Хората обаче били по-силни. Тогава кучетата и котките си спомнили как децата им победили вълка, сдружили се и създали обща армия. Успели да прогонят хората от земите си, с общи усилия създали нова защитна бариера, поставили стража. А накрая отпразнували заедно Коледа.
Цяла година бдели за селцата си, които постепенно се слели, защото нямало вече граница между тях.
Пак се дошла коледната нощ. Кучетата и котките се веселели, разменяли си подаръци, танцували. Посред празника им земята се затресла, лумнали пламъци. Принцът на Долната земя се надигал. Той мразел Коледа и искал да развали празника на всички. Мечтата му била на този ден всяко живо същество да е нещастно. Нямало сила, която да го спре, нямало защитна бариера, която той да не може да преодолее. Изтръпнали и кучетата, и котките, и хората в тази минута. И тогава в небето се появила една звезда. Вдигнали глави всички и разбрали какво трябва да направят. Сещате се нали – спомнили си за кучешкото и котешкото дете и за победения вълк. Разбрали, че коледната звезда ще им помага. Втурнали се срещу Принца на мрака. Със зъби, с нокти, с човешките оръжия, кой с каквото можел се сражавал.
Не можал даже напълно да се измъкне от земните недра натрапникът. Върнал се в мрака, земята се затворила и го погълнала навеки.
А хората, кучетата и котките продължили празника заедно. По едно време чули звънчета в небето. Вдигнали глави нагоре и от небето се посипали коледни подаръци.
Това било отдавна. До днес всички живеят в мир.
Е, понякога се поскарват, но бързо се сещат за Принца на мрака, който и досега стои затворен под земята, но усети ли омраза някъде, почва да черпи сили от нея.

 

 
XHTML and CSS.