Tyxo.bg counter Училището на потомците
Home Съчинение Училището на потомците

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Училището на потомците ПДФ Печат Е-мейл

Според мен след 50 или 100 години няма да има училище, поне в сегашния му вид.
При раждането на всички деца ще бъдат поставени чрез чип всички знания, които родителите им пожелаят. Например знания, необходими за компютърен специалист, за хидроинженер и други професии от новото време. В чипа ще бъдат вградени и знания за всички езици на Земята и на близките галактики, така че общуването няма да е проблем. Всеки чип у човека ще има специален номер. С този номер ще е по-лесно да се открива самоличността на човек, а и да се знае какви знания владее, за какво ще е полезен при нужда. Така всичко ще е много по-лесно, децата ще имат необходимите знания и ще израстват в игри и забавления, ще се развиват физически, ще доразвиват талантите си. За децата, които искат да научат нещо по-специално, ще има учители, преподаващи чрез интернет връзка, но те по-скоро ще следят развитието на тези деца и ще ги напътстват.
Активните спортисти ще бъдат обучавани в специални виртуални салони, но за тях ще се изградят и всякакъв вид реални игрища. Все пак не се спортува пълноценно, ако не приложиш наученото в практиката, а и човекът обича да се съревновава със себеподобните си. Не бива да му се отнема тази радост.

                                    
Ще има сгради, в които децата ще играят, рисуват, пеят, танцуват реално. Това е абсолютно необходимо, за да се развиват пълноценни личности. Ще има специални учители-лекари за децата с наднормено тегло, за прекалено слаби, бавни или с неразвити умения да се ориентират в пространството. Така никой няма да се срамува, че физическите му данни не са наред, а и ще му е по-лесно да се справи, когато започне да работи. Всеки трябва да е абсолютно здрав, за да успее после да се реализира в живота.
Децата ще бъдат учени на правилно поведение, а който не спазва наредбите, ще бъде наказван без компютър, телефон и летящи скейтбордове. Винаги ще има нарушители на реда, но като бъдат лишени от любимите си занимания, ще се замислят над поведението си. Пък и различните цивилизации, с които сигурно ще се свържем в бъдещето, навярно имат различен ред, така че задачата за култура на поведението ще е една от най-важните.
Децата ще бъдат обучавани на правилно каране на реактивни ролери, летящи скейтбордове и подводни колела, за да се движат безопасно. Ще има специални трасета за тренировки и специалисти, които да преценяват уменията на подрастващите.
Ако чипът на някое дете се повреди, той ще бъде премахван веднага, за да не се увреди детето. Може да се вгради друг чип със знания, а ако детето има алергия към чипове, то ще продължава да учи индивидуално със специален учител. Само че си мисля, че и болестите ще бъдат победени и едва ли някои ще развива алергии.
Според мен ще се променят и екскурзиите на учениците. С цел обучение децата ще бъдат водени из цялата галактика, от малки ще бъдат запознавани дейността на роботите, с извънземни представители и ще бъдат обучавани как да се държат коректно с тях, да зачитат различията между цивилизациите. За да се избегне насилието, ще бъдат премахнати всички игри и филми, в които има подобно съдържание. И сега е ясно, че лошият пример се усвоява лесно.
Моите представи за училището на бъдещето могат да звучат в днешно време като „фантасмагории”, но съм убеден, че много неща ще се сбъднат, както е станало с голяма част от фантазиите на Жул Верн.

 
XHTML and CSS.